SCIENTIFIC DEVELOPMENT OF CENICAFÉ IN THE LAST DECADE
PDF (Español (España))

How to Cite

Cadena Gómez, G. . (2023). SCIENTIFIC DEVELOPMENT OF CENICAFÉ IN THE LAST DECADE. Revista De La Academia Colombiana De Ciencias Exactas, Físicas Y Naturales, 29(110), 89–99. https://doi.org/10.18257/raccefyn.29(110).2005.2146

Downloads

Download data is not yet available.

Métricas Alternativas


Dimensions

Abstract

Coffee is recognized as the most valuable crop for Colombia in the twentieth Century. The National Federation of Coffee Growers, founded Cenicafe in 1938. The consolidation of a Colombian team of scientists had made possible great achievements in science and technology. In the last decade, the scientific team has obtained great advances in genetic resistance to the coffee leaf rust, integrated pest mannagement of the coffee bean borer, ecological wet processing of coffee, biodiversity studies and the initiation of a genomic research project on coffee, the coffee bean borer and the entomopathogenic fungus B. bassiana.

https://doi.org/10.18257/raccefyn.29(110).2005.2146

Keywords

coffee | science and technology | genetic resistance | IPM | biodiversity | genomics | B. bassiana
PDF (Español (España))

References

Asociación Colombiana para el Avance de la Ciencia & Granahorrar. 1993. Premio Nacional Al Mérito Científico. 1992. Jaime Castillo Zapata. Puntos Gráficos Ltda. Bogotá. 145 p.

Alvarado, A.G. 2002. Mejoramiento de las características de la variedad Colombia mediante la variación de su composición. Avances Técnicos Cenicafé. N° 304, Octubre de 2002. 8p.

Aristizábal, T. I.D., C.E. Oliveros, T. & F. Álvarez, M. 1999 a. Cosecha mecánica del café mediante vibraciones multidireccionales. Cenicafé 50(3):173-182.

Aristizábal, T. I.D., C.E. Oliveros, T. & F. Álvarez, M. 1999 b. Propiedades fisico-mecánicas del árbol de café y su relación con la mecanización de la cosecha. Cenicafé 50 (4): 313-326.

Baker, P. S. 1990. La broca del café en Colombia. Informe final del proyecto MIP para el café. DFID-Cenicafé-CABI Bioscience. Feriva S.A. Cali. 148 p.

Botero, J.E. & P.S. Baker. 2001. Coffee and Biodiversity a Producer Country Perspective. In: Coffee Futures. Federacafe-USDA-ICO. CABI Commodities. The Commodities Press. Editorial Feriva Cali. p. 94-103.

Buenaventura , C. E. & J.J. Castaño, C. 2002. Influencia de la altitud en la calidad de la bebida de muestras de café procedentes del ecotopo 206B en Colombia. Cenicafé 53 (2):119-131.

Bustillo, P. A. 1990. Perspectivas de manejo integrado de la broca del café Hypothenemus hampei en Colombia. In: Seminario sobre la broca del café. Medellín, Mayo 21 de 1990. Medellín.Socolen. p. 91-105.

Bustillo, P. A., R. Cárdenas M., D.A. Villalba G., P. Benavides M., J. Orozco H. & J. Posada. F. F. 1998. Desarrollo de un Programa de Manejo Integrado de la Broca del Café Hypothenemus hampei (Ferrari) en Colombia. Presentado por los autores en 1996 a la Fundación Alejandro Ángel Escobar. 134 p.

Cadena, G.G. 1993. Políticas de la Federación Nacional de Cafeteros para el control de la broca del café. In: Memorias XX Congreso de Socolen. Cali. p. 110.

Cadena, R. M.E. & J. Arcila, P. 2000. Actividad foliar de nitrato reductasa (aNR), como indicador de la concentración de Mg 2+, K + y Ca 2+ en hojas de café. Cenicafé 51 (2): 85-96.

Campillo, O. P.I., J. R. Álvarez, H., C.E. Oliveros, T. & F. Álvarez, M. 2001. Cosecha de café utilizando un equipo de aspiración. Cenicafé 52(3):185-194.

Cárdenas, G. J. 1990. En: Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. 50 años de Cenicafé. Conferencias Conmemorativas. Edit. Colorgráficas, Manizales. p. 238-242.

Castillo, Z. J. & G. Moreno, R. 1988. La variedad Colombia: Selección de un cultivar compuesto resistente a la roya del cafeto. Editolaser. Bogotá. 171 p.

Castillo, Z. J. 1990. Mejoramiento genético del café en Colombia. En: Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. 50 años de Cenicafé. Conferencias Conmemorativas. Edit. Colorgráficas, Manizales. p. 46-52.

Centro Nacional de Investigaciones de Café Cenicafé. 1988. Plan Quinquenal de Cenicafé, (1988-1992). Chinchiná, Agosto 8 de 1988. 177 hojas . 1996. Análisis y Evaluación de Resultados del Plan Quinquenal de Investigaciones 1992 – 1996. Editorial Feriva, Cali. 76 p.

Centro Nacional de Investigaciones de Café Cenicafé. 2003 a. Análisis y Evaluación de Resultados del Plan Quinquenal de Investigaciones- 1997 – 2002. Editorial Feriva, Cali. 220 p.

Centro Nacional de Investigaciones de Café Cenicafé. 2003 b. Resumen del Informe Anual de Actividades Cenicafé 2002 – 2003. Edit. Blanecolor Ltda. Manizales. 173 p.

Duque, O.H. 2002. Cómo reducir los costos de producción en la finca cafetera. Cenicafé. Chinchiná. 85 p.

Farfán, C.M.I.. 1998. Impacto económico de la investigación en café; el caso de la variedad Colombia. Tesis MSc. Economía Universidad de los Andes, Bogotá. Ensayos Sobre Economía Cafetera 11 (14): 21-41.

Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. 1928. Presupuesto de la Federación Nacional de Cafeteros. Revista Cafetera de Colombia. 1 (1):35-36.

García, G. E.A., C.E. Oliveros, T., F. Álvarez, M. & E.C. Montoya, R. 2001. Cosecha de café mediante impacto a las ramas. Cenicafé 52 (4): 231-248.

Gil, V. L. F., B.L. Castro C. & G. Cadena G.(eds.). 2003. Enfermedades del cafeto en Colombia. Especial Impresores. Medellín. 224 p.

Gómez, G. L.F. & N.M. Riaño, H. 2001. Diseño, construcción y evaluación de un sistema de intercambio gaseoso en plantas completas. Cenicafé 52(3): 195-204.

Londoño, H. D., C.E. Oliveros, T. & M. A. Moreno, S. 2002. Desarrollo de una herramienta manual para asistir la recolección del café en Colombia. Cenicafé 53 (2): 93-105.

López, R. J.C.; N.M. Riaño, H. & Y. López, F. 2001. Características fotosintéticas de cinco especies forestales. Cenicafé 52 (3):161-169.

Moreno, R. L.G. & G. Alvarado A. 2000. La variedad Colombia. Veinte años de adopción y comportamiento frente a nuevas razas de la roya del cafeto. Boletín Técnico Cenicafé No. 22. 32 p.

Moreno, R. L. G. 2002. Tabi: variedad de café de porte alto con resistencia a la roya. Avances Técnicos Cenicafé. Junio de 2002. 8 p.

Puerta, Q. G.I. 1999. Influencia del proceso de beneficio en la calidad del café. Cenicafé 50 (1): 78-88.

Puerta, Q. G.I. 2000. Calidad en taza de algunas mezclas de variedades de café de la especie Coffea arabica L. Cenicafé 51 (1): 5-19.

Roa, M. G., C. E. Oliveros T., J. Alvarez G., C.A. Ramírez G., J.R. Sanz. U., M.T. Dávila A., J.R. Alvarez H., D.A. Zambrano, F., G.I. Puerta Q. & N. Rodríguez V. 1999. Beneficio Ecológico del Café. Cenicafé, Chinchiná. 273 p.

Suárez de Castro, F. & A. Rodríguez, G. 1962. Investigaciones sobre la erosión y la conservación de los suelos en Colombia. Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. Antares, Ltda. Bogotá. 473 p.

Valenzuela, S. G. 1990. Investigación y desarrollo cafetero. En: Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. 50 años de Cenicafé. Conferencias Conmemorativas. Edit. Colorgráficas, Manizales. p. 3-8.

Vélez, Z. J.C., Montoya, R. E.C. & Oliveros, T. C.E. 1999. Estudio de tiempos y movimientos para el mejoramiento de la cosecha manual del café. Boletín Técnico No. 21. Cenicafé. Chinchiná. 91 p.

Zambrano, F. D.A. 1993. Fermente y lave su café en el tanque tina. Avances Técnicos Cenicafé No. 197. 8 p.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Revista de la Academia Colombiana de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales